startpagina

 

nederland
amsterdam
ameland
groningen
west graftdijk

geschiedenis

de lage landen
mettavihara
de drie juwelen

belgië
gent
frankrijk
parijs

duitsland
berlin
essen
hamburg
minden

triratna wereldwijd

 


 
 

triratna in arnhem

Boeddhistisch Centrum Arnhem maakt deel uit van het wereldwijde netwerk van de Triratna boeddhistische beweging. Triratna is een beweging die gericht is op een praktische beoefening van boeddhisme die past in de huidige samenleving en het dagelijks leven in deze tijd. De beweging is wereldwijd vertegenwoordigd in vele landen met stadscentra, retraitecentra en sociale projecten.

Adres:

Buurtcentrum de Lommerd
Spijkerstraat 185a
6828 DC  Arnhem

Correspondentieadres:
Driemondplein 115
6843 AR  Arnhem

Informatie en opgave:

Als je vragen hebt over boeddhisme en/of meditatie en informatie wilt over onze activiteiten, neem gerust contact met ons op.

Sobhanandi: 026-389 58 15 / 06 384 842 97
Marcel Wolfkamp: 026-848 72 45

email: email sturen

K.v.K. nummer 09181016
BCArnhem Triratna is een ANBI stichting (zie: www.transparante-anbi.nl)

 

Woensdagavond

19.15-21.15 uur
Open voor iedereen
met of zonder ervaring. Opgave niet nodig.
Deur open 18.45.

Op deze avonden beginnen we met meditatie en verdiepen ons daarna in een aspect van de leer van de Boeddha en hoe we dat in ons dagelijks leven kunnen toepassen. De laatste avond van de maand is een avond gericht op meditatie. Voorkennis is niet nodig om deel te kunnen nemen.

Zomerprogramma programma van 1 juli t/m 31 augustus
In de zomer zijn er 4 woensdagavonden: 12 juli, 26 juli, 9 augustus en 23 augustus.
Juli 12: Dharmadag: op deze avond vieren we de Dharma, de leer van de Boeddha.
De andere woensdagen avonden zijn avonden van meditatie en ontmoeting.

december 6, 13, 20  

Verder in meditatie
Regelmatig mediteren, alleen of samen met anderen, is een wezenlijk deel van de boeddhistische beoefening. Op deze avonden is er gelegenheid om over je ervaringen met meditatie te praten, vragen te stellen en te beantwoorden en natuurlijk te mediteren. We gaan ook verder oefenen met OLLI.

december 27   gesloten

De thema voor 2018 is boeddhistische ethiek

januari 3, 10, 17, 24
februari 7, 21
 

Ethiek vanuit de Pali Canon: wat zegt de Boeddha erover?
Boeddhistische ethiek gaat uit van intentie, het voornemen wat aan je handelen vooraf gaat. Wordt je gedreven door haat, hebzucht of onwetendheid of door vaardige intentie. En neem je verantwoordelijkheid voor de gevolgen van je handelen? Ook is er een verschil tussen conventionele ethiek en natuurlijke ethiek. We gaan op de woensdagavonden de boeddhistische kijk op ethiek en vaardig/onvaardig handelen onderzoeken vanuit de Dharma, de maatschappij en je eigen ervaring.

januari 31   Met en over meditatie
februari 14   Parinirvana
We herdenken op deze avond het overlijden van de Boeddha met een bijzondere poeja.
februari 28   gesloten
maart 7, 14, 21   Ethisch leven, hoe doe je dat?
Ethiek in de praktijk van het dagelijks leven
maart 28   Met en over meditatie
april 4, 11, 18   Ethisch leven, hoe doe je dat?
Ethiek in de praktijk van het dagelijks leven
april 25   De Tiratana Vandana
De Tiratana Vandana is een eerbetuiging aan de Boeddha in het Sanskriet. We gaan de Nederlandse vertaling bekijken en het leren zingen.
mei 2   gesloten
mei 9 en 16   Ethiek en meditatie - het drievoudige pad
mei 23   Boeddhadag
Op deze dag vieren we de geboorte en Verlichting van de Boeddha, we beginnen om 15 uur, open vanaf 14.30. Neem iets mee om te delen voor het avondeten.
mei 30   Meditatie avond
Een stille avond met 2 meditaties
juni 6, 13 en 20   Ethiek en meditatie - het drievoudige pad
juni 27   Speciale avond

 

Zomerprogramma - 1 juli t/m 31 augustus

In de zomer zijn er 4 woensdagavonden: 11 juli, 25 juli, 8 augustus en 22 augustus.

Juli 25: Dharmadag: op deze avond vieren we de Dharma, de leer van de Boeddha. De andere woensdagen avonden zijn avonden van meditatie en ontmoeting.

 

Dag met meditatie en studie
zondag 14 januari, 4 februari, 22 april, 6 mei
van 10.00 - 16.00
Voor iedereen die de twee basismeditaties kent

Een hele dag met meditatie en studie.

We beginnen in de ochtend met meditatie.
Om 13.15 beginnen we met studie voor belangstellenden. Ervaring met studie is niet vereist.

Je kunt van 10 tot 12.30 (meditatie) of van 13.15 -16.00 (studie) komen of de hele dag.

We onderzoeken actuele thema’s vanuit een boeddhistisch perspectief. Het thema wordt van tevoren in de nieuwsbrief vermeld met eventuele aanverwante tekst om te lezen. Kijk ook op de Facebook pagina van Boeddhistisch Centrum Arnhem Triratna.

Voor koffie en thee wordt gezorgd, graag zelf lunch meebrengen.

Op basis van dana/vrijwillige bijdrage

 

Meditatie en mantra zingen
zo. 11 maart
In de ochtend, meditatie van 10 tot 12.30 en in de middag van 13.15 tot 15.30 mantra zingen met Renate. Ze schrijft: Mantra zingen is één van de manieren om te mediteren. Voor veel mensen is het gemakkelijk focussen en werkt het diep door. Elke (boeddhistische) mantra zal 108x gezongen worden gevolgd door een korte stiltemeditatie. Bij een enkele mantra zal er voorafgaande een korte introductie gegeven worden. De middag zal verder vooral in stilte verlopen. Na afloop is er ruimte voor reflectie. Voor koffie en thee wordt gezorgd, graag zelf lunch meebrengen.

Op basis van dana/vrijwillige bijdrage

 

Hele dag met en over meditatie
zo. 17 juni
van 10.00 - 16.00

Op basis van dana/vrijwillige bijdrage

 

Open zaterdagochtenden
een maandelijkse meditatie en klus ochtend
20 januari, 17 februari, 24 maart, 14 april, 26 mei, 23 juni en 1 september
van 10.00 - 12.00

De deur staat open voor iedereen met ervaring in meditatie. Open om 09:45 met koffie of thee. De meditatie begint om 10:15 uur. Daarná is er gelegenheid te helpen met allerlei klusjes in het centrum. Opruimen, netjes maken, boodschappen doen, kortom klaarmaken voor de volgende maand van activiteiten. Een voortzetting van de meditatie met andere middelen. Het zijn kleine klusjes die in een uurtje gedaan zijn. En vele handen maken licht werk! Je kunt komen om alleen te mediteren of alleen te helpen klussen, of allebei. Met elkaar de zorg voor het centrum delen. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Op basis van dana/vrijwillige bijdrage


Studiegroep voor gevorderden
maandagavonden
22 januari, 19 februari, 19 maart, 9 april, 14 mei en 11 juni
Op uitnodiging

Studiegroep basisjaar donderdagavond
donderdagavonden
18 januari, 15 februari, 15 maart, 19 april, 17 mei en 14 juni

Op uitnodiging

Thema: Gids voor het boeddhistische pad 2

 

Bijdrage
Wij vragen een vrijwillige bijdrage van €45,- per maand (als je regelmatig komt) of voor losse avonden een vrijwillige bijdrage van €10,-. Dit maakt het ons mogelijk de kosten voor het centrum te betalen zodat anderen er ook gebruik van kunnen maken. Je kunt dit overmaken op Triodos NL79 TRIO 0786 821 779, t.n.v. Stichting Boeddhistisch Centrum Arnhem of een bijdrage in de gele Dana box in het centrum doen. (Dana betekent vrijgevigheid.) Als het maandbedrag een bezwaar is, laat het dan gerust weten.

 

Links

www.breathworks-mindfulness.nl Mindfulness cursussen, introductiedagen, terugkomavonden en proefles
www.de3juwelen.org Vertaalt boeddhistische teksten in het Nederlands
www.mettavihara.nl Verzorgt retraites in Nederland

 

Hoe willen we binnen het Boeddhistisch Centrum Triratna Arnhem met elkaar omgaan? De ethische richtlijnen, onderschreven door het bestuur van Boeddhistisch Centrum Arnhem Triratna, zijn bedoeld als basis voor de omgang met iedereen, zowel binnen als buiten ons centrum. De richtlijnen zijn van toepassing op al onze  activiteiten. Ze zijn gebaseerd op het ethische gedachtegoed van de Boeddha en worden door de meeste boeddhistische tradities, alsmede door Triratna, in acht genomen. Boeddhistisch Centrum Arnhem Triratna heeft een procedure die wordt gevolgd bij een melding van onzorgvuldig of mogelijke overschrijding van de ethische richtlijnen. Deze is op te vragen bij de vertrouwenspersoon voor Triratna Nederland: vertrouwenspersoon@triratna.nl

Boeddhistisch Centrum Arnhem Triratna is aangesloten bij de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) www.boeddhisme.nl De BUN heeft eveneens toegang tot een externe vertrouwenspersoon die geheel onafhankelijk van de unie opereert. De vertrouwenspersoon is aanspreekbaar voor iedereen die in een boeddhistische context te maken krijgt met een vorm van misbruik en met zijn of haar probleem niet terecht kan bij de betreffende organisatie. Daarnaast wijst het bestuur van het Boeddhistisch Centrum Arnhem op het bestaan van het Onafhankelijke Meldpunt Seksueel Misbruik Boeddhistische Gemeenschap. www.meldpuntbg.nl. Boeddhistisch Centrum Arnhem Triratna vindt het belangrijk dat iedereen zich veilig kan voelen bij ons. We gaan uiteraard vertrouwelijk om met alle informatie